Brno 17.7. 98 CNN (= Cycle News Network - pozor : neplést si s tou firmou Teda Turnera)

Nevím, co jsem komu udělal, ale byl jsem vybrán k napsání článku o již v pořadí šestém podniku v Brně již poměrně známého seriálu v závodech do kopce zvaného Číňan Cup. Byl to poslední závod před letní pauzou a zajímavý byl tím, že se dvou-etapově jely dva různé kopce.

Psychicky posíleni úspěchy Brňáka Jána Svorady v podobném etapovém závodě nevýznamné kategorie zvaného Tour de France, sešlo se k třem desítkám borců a borkyň na první nebo druhé ulici od kasáren v Židenicích (která to byla, ví jen Vašek Synek, my ostatní víme, že to byla ulice Komprdova) na parkovišti.

Co je nového v pelotonu : Číňan má nové cykloboty, malý Danihel má novou bouli, takže rodiče nestartují. Těch, co nestartovali, bylo povícero, většinou šlo o nějakou nemoc. Šušká se něco o hongkongské (=čínské) chřipce. Vyvstává zdá se nový problém: je možné absolvovat celý seriál Číňan Cupu a nenakazit se nějakým svinstvem ? Podívejte se třeba na odměny za třetí místo. Chybějící jsou nahrazeni čtyřmi nováčky v pelotonu. Uvidíme, jak jim to půjde.

Další novinkou bylo grafické znázornění profilu nadcházejícího dvou-etapového závodu. Vzhledem ke zvolenému měřítku tohoto grafu se nezdá převýšení nikterak hrůzné. Všichni se pochechtávají, ale v cíli...

Pro rychlý přehled, jak na tom kdo je, byl k dispozici notebook, na kterém již byla předchystaná tabulka startujících. Potud vše v pořádku. Ale zase byly problémy s časomírou, opět se sháněly digitálky se stopkami k odečtení výsledků. Během předstartovního oťukávání byla rychle autorem tohoto článku rozdána startovní čísla a až na malé vyjímky (to je o Tobě, Špičine) bylo zaplaceno startovné.

První kolo - vinohradský kopec - běželo jako na drátkách, dojezd byl zvolen tak mazaně před odbočením k parkovišti, že někteří závodníci brzdili už 100 m před cílem. Zde došlo k výpadku výpočetní techniky, prostě z notebooku vypadla baterie. Na zpracování celkových výsledků to nemělo vliv, pouze nemohlo být druhé kolo odstartováno Gundersenovou metodou.

Jelikož se už začalo smrákat a začalo hrozit deštěm, následoval rychlý přesun závodníků pod Líšeň. Vozidlo pořadatelů se vydalo na Klajdovku běžnou rychlostí “něco přes 80”, což bylo komentováno dětmi v autě slovy: “...ale závodníci takhle rychle asi nepojedou...”. Jejich tatínkovi bohužel po startu druhého kolo spadl řetěz a ztratil cenné sekundy.

A již startuje druhé kolo. Zde se konečně pozná, jak má kdo natrénováno a jak je kdo v pohodě, což se také značí v tvářích přijíždějících do cíle. Začíná se ochlazovat a drobně poprchává, což se také projevuje na vyčerpání závodníků. Jedna závodnice po dojezdu kompletně vyprázdnila obsah žaludku ústy. Na Václava Synka zapůsobilo vyčerpání tak, že přestal mluvit nesmysly. Bohužel účinek byl krátkodobý, Vašek už zase mele jako dřív.

Po dojezdu krátké dohady o místě zakončení závodu. Vítězí myšlenka zahrádky “u Jasmínu”. Chválíme personál za nezištné poskytnutí elektrické zásuvky na dopočet výsledků. Ze zahrádky nás však vyhání při vyhlašování výsledků prudký déšť, prostě průtrž mračen jakou dlouho nikdo neviděl. Prostě si počasí opět zalaškovalo na náš účet a spoustu závodníků čekala toho dne třetí etapa. Dojet na kluzkém povrchu s těmi pivy v žaludku ve zdraví domů.

A co říct závěrem. Větší půlku již máme za sebou. Ve startovním poli děvčat si dosud suverénně počíná Věra Machů. Zato Gábinovi vyrostla konkurence v  Petru Dokládalovi. Také nás těší, že se stále více rozrůstá elitní kategorií silničních kol.

Oficiálním sponzorem tohoto závodu je Čínská Ledová Republika