Brno (China press, AP-UPI)Dnes Vám přinášíme nejnovější reportáž o putování Sobí stezkou. Ne, neděste se, nejedná se o reportáž po stopách pravěkých lovců, ale o zprávu z 4. závodu Číňan Cupu.
Pro čtvrteční odpoledne, 2. dne měsíce července byla vybrána trať celkem odpočinková - délka necelých 5 km, start v 220 m n.m., cíl v 410 m n. m., tedy s převýšením 190 m. Cesta vede převážnou část lesem, houbaření se přesto nedoporučuje. Taktéž pokřikování po otrhaných, hrajících si dětech, v místní chudinské čtvrti. Sraz je naplánován u mužského kláštera v Kéniku, kdyby si to některé závodnice chtěly na poslední chvíli rozmyslet.
Na srazu to vypadá jak před startem Závodu Míru, přijíždějí stále noví a noví borci a borky, atmosféra je napjatá. Obhlížení soupeřů, hodnocení jejich vybavení, svalů a přítelkyň. Pozornost si zjednal zejména borec z naprosto neznámé stáje TJ Favorit, který se dostavil na kole v ceně zánovní 3-stupňové kosmické rakety. Titanový rám s uhlíkovými vlákny, loukoťová kola, všude přiléhavý dres. Tak to tedy ne. Bohužel, nejbližší prodejna rýsováčků právě zavřela... Nová časomíra se svědomitě připravuje se svou mladou asistentkou v přilehlém parku, nacvičujíce si potřebné pohyby. Všichni doufají, že měření proběhne regulérně a bezproblémově, přestože prosakují informace o střetu zájmů a příbuznosti s některými závodníky.
Přesun na místo startu probíhá hladce, z tváří mnoha závodníků vyzařuje pýcha nad mohutností akce, které se účastní a je dokonce slyšet výkřiky "Ohromné, jak mohutný peloton" ap. Tentokrát se nedostává čísel pro všechny, závodníci jsou číslování jako dobytek (naštěstí ne žhavým železem). Na místě startu tedy dochází ke značným zmatkům, např. když se závodnice s číslem 46 snaží dostat mezi 10 a 11. S prohlášením, že je tedy 10 a 1/2 se jí to nakonec podaří a závod je odstartován. Tu se náhle a bez předchozího přihlášení připojí podivná osoba na kole značky Spurt r.v. 70, tmavě skořicové metalízy. Naštěstí se závodníci nemusí obávat o své umístění, jedná se totiž o chovance Jendu Trojkolku z blízkého ústavu, který opět, již po šesté tento týden, uprchl. Takže je předjet všemi závodníky bez vyjímky a dalšího závodu se pro diskvalifikaci (odrážení nohama od země) nemůže zúčastnit.
Trať, která se dle údajů o délce a stoupání, jevila odpočinkovou, má neblahý vliv na výkon některých závodníků. Závodnice s číslem 9 se tolik zabrala do trati, že si odmítla připustit existenci autonomních cyklistů, tedy kohokoliv, závodů se neúčastnících. Když tedy pokřikovala na odbočivší cyklisty "Tudy ne, musíš furt rovně!", bylo mnoho zmatených a zraněných (s hlavou otočenou vzad se špatně vyhýbá stromům v lese).
Bohužel, trať byla nedostatečně zajištěná proti zevlujícím divákům, a tak si museli někteří závodníci vyslechnout mnoho nelichotivého od místních ženštin. Cílová vrcholová prémie odrovná fyzické i psychické zdraví závodníků, jen zázrakem nedojde k několika úmrtím a vraždám pořadatelů. Po dojetí posledních z nich a vykašlání hlenů z plic může dojít k přesunu na místo vyhlášení výsledků, osvěžovny U supa. Zde dochází k vyhlášení výsledků (grémium pořadatelů, pomocníků a ostatních opilců se shodlo, že příště budou někteří jedinci startovat pouze za předpokladu, že se dostaví s kovadlinou na zádech).
Václav Synek si naštěstí s sebou nepřinesl žádný hudební nástroj, takže si tedy ostatní mohli v klidu vychutnat Staroblince™ kterými nás zmíněný podnik zásobil měrou vskutku hojnou. Těšíme se na další část seriálu, tentokrát někde jinde a s někým jiným...

Oficiálním sponzorem tohoto závodu je Čínská Ledová Republika
<Mgr.>