Brno (Reuters, China press) - Je úterý 23. 6., podvečer. Před nákupním střediskem Javor nervózně stepují dva nováčci soutěže, manželé Hradilovi. Přijíždí první z mnoha pořadatelských vozidel a celý kolotoč se zase roztáčí. Tentokrát si pořadatelé připravili skutečnou lahůdku - speciální startovací koridor. Bohužel, ještě netuší, že nebude možné ho využít. Občané Bystrce se totiž chovají velmi nedisciplinovaně a vesele koridorem korzují. Fuj, hanba!

Na startu stojí připraveno 27 naleštěných miláčků, čekajících na to, až budou moci své majitele vyvést na bystrcký kopec. Mezi závodníky startujícími na horských kolech panuje velké vzrušení. Suverén předcházejících závodů Gabriel Vedrödi zatím nepřijel. Trošku nesportovně si mnou ruce, ale pak již všichni uvidí známou postavičku a je po nadějích, že by někdo mohl lehce přijít k deseti bodům.

Tentokrát vše běží jako na drátkách, před půl sedmou se už startuje. Pak si pořadatelé s hrůzou uvědomují že zapomněli instalovat zařízení časomíry v cíli. Ale závod byl již odstartován! Jízdou ve stylu kamikadze se z cíle na start řítí auto pořadatelů aby zde přebralo potřebné zařízení a za kvílení pneumatik vyráží zase zpět. V očích závodníků lze číst otázku: “Stihnou to?” Nemusejí mít strach, za volantem sedí pětinásobný vítěz rallye Michal Křístek.

Závod je v plném proudu, vzhledem k délce kopce se závodníci dojíždějí mnohem více a boj je tak ještě dramatičtější než obvykle. Na některých závodnících je vidět, že v uplynulých dnech neponechali nic náhodě a poctivě trénovali, na některých nováčcích je naopak vidět, že jsou teprve na začátku sezóny a že do optimální formy mají ještě hodně daleko.

Těsně před cílem čeká závodníky poslední stoupání a kupodivu někteří mají ještě sílu spurtovat a získat tak drahocenné setinky. V místě cíle čeká pořadatele překvapení - jeden z kolemjedoucích cyklistů byl tak zvědavý co se to děje, že neváhal, zeptal se a příště už jede s námi. Vítej Dalibore!

Pak se už pomalu celý peloton začíná přesouvat do restaurace U Šťávů, kde všichni doplňují ztracené tekutiny osvědčeným regeneračním nápojem Starobrno a diskutují o zlomeném nose Václava Synka. Tedy, až na některé. Přesun nebyl zcela bez chybičky, po cestě došlo k několika ztrátám, takže pár kamarádů bylo spatřeno až v dalších dnech. Nejsmutnější na této události je to, že se většinou jednalo o nováčky. Přijměte naši omluvu a příště si už sakra dávejte bacha!

Vyhodnocení výsledků bylo tentokrát vpravdě bleskovou záležitostí a tak vyhlášení proběhlo ještě předtím, než se někteří stačili úplně zregenerovat. Poprvé v historii závodů došlo k situaci, kdy ne všichni dostali body. V kategorii horská kola muži je opravdu velmi tvrdá konkurence a jsme velmi zvědavi, jak bude zápolení v této kategorii pokračovat dál.

Po rozdání diplomů, poukázek na občerstvení a již tradičních orientálních dárků pro třetí v pořadí (tentokrát to byl ženšenový kořen z korejské provincie Wu - Che), pokračovala zábava až do pozdních večerních hodin. Část pelotonu se pak přesunula na Rosničku, aby o průběhu závodů informovala zaneprázdněného managera Vladimíra Šperku, který zde vedl důležité obchodní jednání.

Pak se již postupně jednotliví závodníci rozjížděli do svých (ne vždy...) domovů a po cestě přemýšleli, zda stačí do příště pořádně natrénovat a čímpak je asi pořadatelé zase překvapí. Nu, nechme se také překvapit...

Oficiálním sponzorem tohoto závodu je Čínská Ledová Republika